De blik van Sjtass op Schaesberg 4 uit

3de elftal
Geschreven op zondag 12 december 2021 22:35 door Milan Stassen.

De wedstrijd van Geuldal 2 tegen Roeë Jrung werd van de week onverhoopt afgelast. Voor het eerste elftal stond een oefenpotje thuis tegen 5e klasser Vijlen op het programma en door mijn toevallige afwezigheid op de training gisteren (zaterdag) – en mijn trage handelingssnelheid en matige techniek – zat ik helaas niet bij de wedstrijdselectie. El Presidente, Frans Souren, vroeg aan mij of ik Geuldal 3 kon uithelpen in Schaesberg – het betreft hier Schaesberg bij Ubach over Worms, niet te verwarren met de Schaesberg ten noordwesten van Schin op Geul en ten zuidwesten van Walem.

Ofschoon ik mijn zondag al vol had gepland, is het onmogelijk om ‘’nee’’ te zeggen tegen Frans Souren, mijns inziens dé man van de club. Ook hebben een paar mannen van Geuldal 3 vaak genoeg mijn eigen elftal uitgeholpen, dus het zou mij sieren om deze collegiale daad te verrichten en het derde niet in de steek te laten. Ik had zelf nog nooit in Schaesberg gevoetbald en de eerstvolgende wedstrijd van Geuldal 2 is pas op 30 januari. Genoeg redenen om mijn plannen om te gooien en toch maar mijn voetbaltas in te pakken.

Geuldal 3 speelde tegen V.V. Schaesberg 4 op een prima kunstgrasveld in een uithoek van het reusachtige complex en begon ook redelijk aan de wedstrijd. Maar al vrij snel bleek dat de tegenstander iets meer kwaliteit in de ploeg had. Schaesberg oogde jonger en fitter dan Geuldal en kon makkelijker met het kunstgras omgaan. Desondanks wist onze ploeg zich in de wedstrijd vast te bijten en creëerde ze via een goede pass van Ralph S. op Jeroen de grootste kans van de eerste helft. Het doelpunt viel echter kort daarna aan de andere kant van het veld. Keeper Lars – een veldspeler – maakte een klasse redding, recht op de bal. De scheids stond in de middencirkel en dacht daar anders over, hij constateerde een penalty voor de mijnwerkers. Na zo’n 35 minuten spelen werd het 1-0 voor de thuisploeg.

Niet veel later maakte Schaesberg ook nog de 2-0 vlak voor rust. Een vrije trap vanuit een kansrijke positie werd prachtig binnengeschoten. Geuldal liet de kop niet hangen, maar toch viel het op dat vooral Phil van Oers ‘’erg veel last had van het kunstgras’’, en ook Ralph S. had het flink zwaar.

In het moderne kleedlokaal kregen wij thee én sportdrank in de rust, een ongekende luxe. Na rust maakte Geuldal vanuit een standaardsituatie de aansluitingstreffer. Jeroen legde de bal keurig op de kruin van Bart Stevens, een echte spits. Deze kopte ijskoud de bal in het dak van het doel. De minimale achterstand duurde echter niet lang, want binnen een paar minuten maakte Schaesberg de 3-1 en de 4-1. Het zijn ongelukkige ‘’toevallige’’ tegendoelpunten die in de kelderklasse (ik zie het meer als de bodemloze put-klasse) vaak de uitslagen bepalen.

4-1 was echter niet de eindstand. De gebroeders Stevens zetten voor Geuldal nog een 2 op het scorebord. Back Rik gaf een goede voorzet op spits Bart, welke de bal snoeihard het net in joeg. Geuldal kreeg nog een paar kansen via Christian Smeets, maar helaas kon hij het verschil niet maken. Veteraan Bram Kamps speelde een prima pot, maar ook hij kon tegen dit Schaesberg niets inbrengen. Tom Hanraets, waar ik vroeger nog een aantal keer op de jeugd mee heb gespeeld, merkte dat Sinterklaas uit het land was vertrokken: hij raakte geen pepernoot. Hij blokkeerde zelfs een perfect schot op doel van ondergetekende, maar goed, dat kan gebeuren.

Ik kan normaliter niet tegen mijn verlies, al had ik er vandaag wat minder last van. Een derde elftal is geen belofte elftal. Het is een groep voetballers die mijns inziens minder fanatiek voor een resultaat wil gaan, maar meer genoegen neemt met toevalligheden die de wedstrijd bepalen. Het doet mij denken aan mijn grote vriend Jos Verstappen, die vandaag met geluk nog nét wereldkampioen autorennen wist te worden. Of het door de winterbanden van Hamilton komt, of het Red Bulletje dat Max voor de wedstrijd heeft gedronken, weet ik niet.

Wat ik wel weet is dat het autorennen zo veel van toevalligheden afhangt dat het voor mij niet heel interessant is. Kameraad Luuk stuurde mij een berichtje dat de autorace deed denken aan de jeugdtrainingen die Ronnie Stassen 8 jaar lang gaf. In het partijtje stond een team royaal voor met 6-0 en Ronnie riep de woorden winning goal! tot groot ongenoegen van de jongens die van de 6-0 voorsprong hadden genoten.

Vandaag gebeurde precies hetzelfde met Harry Hamilton. Hij stond 6-0 voor op Jos van der Stappen, plots roept iemand ‘’winning goal’’ en verrek, Hamilton wordt ingehaald en loopt daardoor de wereldtitel mis. Ik ben natuurlijk blij dat Verstappen gewonnen heeft, maar wat ik wil meegeven is dat de fenomenale topsport Formule 1, eigenlijk te vergelijken is met Geuldal 3 (het komt daarbij niet eens in de buurt van de ongenaakbare jeugdtrainingen van Ronnie Stassen bij RKVV Struchter Boys).

Bij Geuldal 3 worden wedstrijden bepaald door ongelukkige tegendoelpunten en toevallig meezittende voordoelpunten. Dus bij zowel de wedstrijden bij Geuldal 3 als de races in de autosport hangt het resultaat heel erg van toevalligheden af. Het enige verschil is dat bij Geuldal 3 niet alles om geld draait en bij de F1 in het mensenrechten schendende Abu Dhabi wel. Eigenlijk is Max Verstappen te vergelijken met Brent Caubo: een fitte sportman die zijn wedstrijden wint en verliest op toevalligheden en onvoorziene omstandigheden tijdens de match.

Kortom, een fijne dag gehad. Ik wens u allen fijne feestdagen en een goede jaarwisseling. Dat alles weer snel beter mag gaan en 2022 een mooi voetbaljaar mag worden voor SV Geuldal en NEC. Wilt u mij persoonlijk nog fijne dagen wensen? Kom mij komende zondag dan aanmoedigen bij het Krukzitten in stamkroeg A Ge Pannes. Een topsport die niet van toevalligheden afhangt maar van doorzettingsvermogen, wilskracht en Henk de Esch-kennis. Ik kijk er naar uit.

Milan Stassen