De blik van Sjtass op WDZ 3 uit en Kerkrade-West thuis

1ste elftal2de elftal
Geschreven op dinsdag 12 april 2022 20:19 door Ralph Souren.

Dit weekend stond in het teken van de Amstel Goldrace. De ellende van de toertocht had ik mijzelf bespaard door des zaterdags in de Keizerstad te verblijven. Ik had wel belangrijkere dingen aan mijn hoofd dan de befaamde AGR. Trainer René Smeets beloofde namelijk een fust bier te doneren als Geuldal 1 + 2 in totaal 4 punten of meer zou halen dit weekeinde. That’s what I’m talking about.
Geuldal 2 gaat voor het kampioenschap en tegen een gratis fust zeggen wij als spelersgroep zeker geen nee. Het tweede elftal had inmiddels al 10 competitiewedstrijden op rij gewonnen en met de ‘kat in het bakkie’ gedachte – ook wel bekend als ‘de tegenstander gigantisch onderschatten’ gedachte – gingen wij op weg naar de Bocholtzerheide. Daar speelden wij tegen R.K.V.V. W.D.Tzet op het noord gelegen grasveld dat er goed bij lag in het ideale voetbalweer. De tegenstander oogde iets anders dan de ploeg waar we in Wijlre met 4-1 van wonnen eerder dit seizoen. De Bocholtzenaren waren met 12, terwijl Geuldal van een volle bank genoot.

In minuut 1 ging het al mis. Geuldal was ontzettend slordig aan de bal en niet fel genoeg in de duels. Ondergetekende had daar zeker ook een aandeel in. De zwart-witten kwamen redelijk aan voetballen toe, maar echt grote kansen kregen zij niet. Geuldal creëerde zelf wat meer kansen. Echter, het vizier stond niet op scherp en de bal ging er maar niet in.

Een pentagoon aan oorzaken lag hieraan ten grondslag. Ten eerste kwam het gehussel in de opstelling op de linkerflank het spel niet ten goede. Niet iedereen speelde op zijn sterkste positie. Ten tweede is WDZ uit altijd lastig, daar hadden weinig jongens rekening mee gehouden. De derde oorzaak van het slechte spel was Gosjan Frissen die afgelopen nacht de vogel had afgeschoten in Valkenburg, samen met de kleine Scott Caubo. Zelf werd ik schutterskoning in Voerendaal, daar gaf ik op de bonnefooi een kort optreden in café de Haas. De vierde oorzaak van het slechte voetbal was het ontbreken van vaste krachten Bob Felix, Jerome Huntjens en koempel Ivo vanwege blessures. De vijfde en meest belangrijke oorzaak van het geschravel vandaag was het nonchalante gedrag van de spelersgroep. Ik begrijp het wel. Als je afgelopen zondag met 7-1 wint en ’s dinsdags met maar liefst 9-0 van het veld afloopt, waardoor 10 overwinningen op rij binnen zijn (b’vo), dan kun je ook wel makkelijk winnen van de nummer 7 op de ranglijst. Niets is minder waar.

De hele eerste helft was het slordig voetbal van beide ploegen. Geuldal was iets beter maar kon het verschil niet maken. Net zoals Max Verstappen eindigde mijn wedstrijd vanochtend na veertig minuten door technische problemen. Trainer Henk wisselde mij vanwege mijn wanprestatie nog vóór rust.
In de rust vond een ampel beraad plaats. Geuldal zou iets actiever gaan voetballen en in het overleg kwam ook deze zinspreuk langs: ‘’Zoogse wie dea Haller gister dea bal aannaom? Lekte mich ein maasj’’

Na rust werd Geuldal actiever en beter maar de bal ging door onder andere goed keeperswerk alweer niet het doel in. Langs de kant begon het akelig spannend te worden.

De volgende gedachtencitaten werden op de bank gebezigd: ‘’Wat nu als we geen doelpunt maken? Wat nu als we hier punten laten liggen tegen een middenmoter zonder wissels?’’ Langzaamaan werd het billenknijpen.

De verlossing kwam toen schutterskoning Frissen slim een penalty forceerde. Koempel Hoddemong nam de aanloop en snel zou Geuldal op 0-1 komen. Maar de gouden trap werd gestuit door geweldig keeperswerk en Geuldal moest door met de brilstand… Echter, elk nadeel heb zijn voordeel. Koempel Hoddemong speelde een fantastische wedstrijd na het missen van de penalty.

De tijd tikte voorbij en Geuldal wist het net maar niet te vinden. Zelfs na een bloedstollende scrimmage voor het doel van WDZ bleef het 0-0. Alle hoop leek verloren, totdat trainer Henk Ian van den Berg (beter bekend als Swillens) het veld opnieuw inbracht. Vlak voor tijd wist Swillens de 0-1 te maken na een actie waardoor de bal tergend langzaam het doel inrolde, maar niet meer werd ingehaald door een zwart-witte verdediger.

De opgeknoopte spanning viel van iedereen zijn schouders en er werd luid gejuicht. WDZ had de pijp leeg en kon – op een akelige corner na – geen grote kansen meer creëren. Geuldal kreeg nog één laatste kans via Rick Loonen en hij scoorde de 0-2. Direct daarna floot de prima scheids af. Een hels en bloedstollend voetbalspektakel vanochtend bij ons tweede elftal. De koppositie blijft nog steeds voor ons. Concurrent Berg verloor en andere concurrent Heer won nipt van SNC.

Ik beschouw deze wedstrijd als een wake-up call. Goed dat de heren van 2 wakker zijn geschud door deze slechte wedstrijd te winnen. Paasmaandag komen de studenten van DBSV op bezoek.

Geuldal 1 speelde thuis tegen Kerkrade-West. Een gelijkspelletje was genoeg voor het beloofde fust bier. Een overwinning zou prachtig zijn. Maar als niet van Mechelen kan worden gewonnen, hoezo dan wel vandaag tegen koploper FCKW? Ook hier is niets minder waar.

Geuldal won met 2-1 en was beter op alle facetten. Geuldal was feller, slimmer en de geel- blauwen hadden moeite met de 3-5-2 formatie van Geuldal. In de eerste helft kwam de thuisploeg op een 2-0 voorsprong door een omhaal van Milan Marquez en een doelpunt van Danny Smeets. Voor rust werd het nog 2-1 door de sterspeler van de Kerkradenaren. Na rust wist Geuldal met bloed, zweet en tranen de voorsprong vast te houden en FCKW van de koppositie af te halen. Een topmiddag voor de selectie. 6 punten, spanning, een fust bier, een goeie sfeer en goed voetbal. Geuldal 2 is koploper en Geuldal 1 draait lekker mee in de competitie.

Naast het voetballen kreeg ik een en ander mee van de AGR. En het wedstrijdverslag is er nadrukkelijk voor bedoeld om mijn persoonlijk ongerief hierover te uiten. Ik zag de wielrenners de bocht omvliegen van de Valkenburgerweg naar Engwegen. En ik zag vooral veel domme mensen om me heen. Laat ik beginnen met politie onbenullen die geen boeven kunnen vangen, maar wel nu 1x per jaar zo hard mogelijk rijden om popi-Jopie te doen. Ik word er misselijk van.

Dan heb je nog toeschouwers die niet op hun kinderen letten. Toeschouwers die proberen over te steken tussen de fietsers door. Toeschouwers die met kinderen proberen over te steken tussen de fietsers door en bijna worden aangereden. Toeschouwers die met kinderen proberen over te steken tussen de fietsers door en bijna worden aangereden, en het dan nog eens proberen. De een is nog onnozeler dan de ander.

Dan heb je nog het peloton aan elektrische auto’s dat achter de fietsers aanreed alsof ze zelf aan de eindsprint bezig waren. Het is oprecht levensgevaarlijk. De chauffeurs rijden als malloten, alsof ze worden doodgemarteld door de ploegleiding als ze het gaspedaal loslaten. Eén wagen haalde een andere wagen nog in, in de voorgenoemde bocht. Het is onwaarschijnlijk. En doordat de auto’s elektrisch zijn hoort u ze niet als u langs de weg staat. Ik sta er versteld van dat er geen ongelukken zijn gebeurd, alleen al bij deze bocht.

De AGR zou verboden moeten worden. Of in ieder geval aangepast. Ik zie graag een wielertocht zonder malloten langs de weg; agenten die gaan handhaven i.p.v. zelf onderdeel van het probleem zijn; alle kinderen verbieden; en geef de ploegwagens de meest luidruchtige motors die bestaan.

Het is trouwens allemaal maar relatief. Vandaag in Antwerpen is een dodelijk busongeval gebeurd door een chauffeur die aan de drugs zat, de genocide en oorlog in Oekraïne is nog steeds aan de gang, laat staan Syrië en alle ellende in heel Afrika. De wereld gaat iedere dag een stuk meer kapot en ik maak mij druk om een voetbalpotje in de 5e reserveklasse op de Bocholtzerheide en onnozele mensen in een bocht. Het zou anders moeten zijn. Maar hoe? Dat mag u mij vertellen.

Milan Stassen