De blik van Sjtass op Scharn 6 uit en The Pigeons thuis

1ste elftal2de elftal
Geschreven op maandag 16 mei 2022 13:15 door Ralph Souren.

Zaterdagavond begon de ellende in het prachtige Haasstad, thuis bij de ouders van oud teamgenoot Toon Scheepers. Hij en zijn drielingbroer en -zus hadden een feest omdat zij toevallig alle drie op dezelfde dag 25 waren geworden. Het feest was gaaf, het bier ging makkelijk er makkelijk in en ook waren de nodige spelers van SV Geuldal aanwezig. Toen mijn wekker om 09:30 ging wist ik niet meer wat links en rechts was en ik vind het knap dat ik niet de Geul ben ingefietst op de terugweg. Was dat maar zo, want dan was me de ellende van zondag bespaard gebleven.

Toen ik in Schin op Geul op het voetbalveld aankwam vroeg ik aan trainer Sandrino of ik niet de hele wedstrijd kon vlaggen. Er waren gasten die het echter nog bonter hadden gemaakt dan ik, waardoor ik van een basisplaats ‘genoot’. Yannick Meertens en Nils Adang kunnen wel drinken, maar niet op tijd naar het voetballen komen. Wie kan drinken kan ook voetballen, maar de oncollegiale Yannick Meertens en Nils Adang hebben na een paar biertjes gigantische opstartproblemen. Ook Koempel Roy, die gisteren naar Roda JC was gaan kijken, kon het verlies van zijn cluppie niet verdragen en liet daardoor zijn eigen club en team in de steek. Onvoorstelbaar. Zonder deze drie vaste krachten vertrokken we naar Scharn. In principe sta je met deze mentaliteit al 3-0 achter. Spelers komen uren te laat en anderen melden zich dezelfde dag nog af. Ook het drinken tot diep in de nacht als je de dag erna vroeg zo’n belangrijke wedstrijd moet voetballen slaat totaal nergens op, en daar ben ik zelf ook debet aan. Ik vraag me af of we überhaupt wel kampioen willen worden op deze manier.

Scharn 6 was een jonge fitte ploeg die prima kon voetballen. Op veld 2 van het mooie complex kwamen we in actie. We hebben niet vaak op kunstgras gespeeld en dat bleek. Een aantal spelers van Geuldal konden niet met het kunstgras overweg en verloren veel duels en tweede ballen. Desondanks begon Geuldal sterk en gaf Rien Beckers vanaf links een hoge voorzet. Via Scott belandde de bal bij spits Victor en hij schoot de bal door het net. Precies zoals in het gloednieuwe clublied van SV Geuldal. Scharn gaf wat tegengas en kwam na balverlies van ondergetekende via een afstandsschot op gelijke hoogte. Dit was het eerste en enige schot op doel in de eerste helft van Scharn. Geuldal had wat meer balbezit maar wist niet echt kansen te creëren. Dat kwam mede door het goed verdedigen door de Sjengen, maar ook door het stilstaan van onze voorhoede. De wingbacks konden de bal simpelweg niet kwijt, waardoor deze vaak werd verspeeld.

Met 1-1 gingen we rusten. Ik had het bloedheet door de felle zon op de kankerverwekkende lekkere grasmat. Na rust was ik slomer dan mijn directe tegenstander waardoor Scharn uiteindelijk een corner uit de eerste aanval na rust forceerde. De corner werd weggewerkt maar de afvallende bal werd in de lange hoek binnengeschoten. Dit was geluk voor Scharn en grote pech voor Geuldal. Na een felle overtreding werd ik nagetrapt en kon Janôt van de tegenstander even 10 minuten gaan afkoelen. Met een man meer wist Geuldal niet de Maastrichtse defensie te breken. Halverwege de tweede helft lukte het toch. Niemand minder dan Benny Frints scoorde de gelijkmaker voor Geuldal. De rest van de wedstrijd ging gelijk op. Het zat er voor ons niet in vandaag. Een prachtige vrije trap van Scott belandde op de lat en Nils Adang kreeg een-op-een de bal niet langs de keeper. De wedstrijd eindigde in 2-2.

Geuldal 2 liet na veertien keer op rij winnen voor het eerst twee hele belangrijke punten liggen. De bal ligt echter nog steeds bij onszelf. Woensdag en zondag zijn de twee krakers tegen RKSV Heer 4, onze grootste concurrent (naast VV Berg 2). Het is sensationeel dat het seizoen op deze manier beslist kan worden. Heer is ‘van horen zeggen’ een ervaren ploeg, en dat werkt in een apotheose als deze zeker in hun voordeel. Ik raad iedereen aan om dinsdagavond een keer niet te drinken voor de verandering. Op tijd naar bed, concentreren woensdag en in Heer alles geven. De laatste keer dat ik in Heer speelde werd ik met de ambulance opgehaald. Laten we hopen dat het voor mij dit keer beter afloopt.

In Schin op Geul speelde het eerste elftal van Geuldal tegen Vaesrade. Zelf hield ik mij bezig met het opbouwen van het drumstel, omdat na afloop van de wedstrijd the Pigeons snoeihard kabaal wilde maken. De supporters van Vaesrade waren ons echter voor. Tijdens de wedstrijd werd er zó veel op de scheidsrechter gescholden dat ik eigenlijk al meteen Killing in the Name wilde spelen. Mijn vingers begonnen in ieder geval te jeuken. Geuldal kwam vroeg in de wedstrijd op een 2-0 voorsprong.

Niet veel later werd de wedstrijd gestaakt. Een toeschouwer was onwel geworden (ik denk door de warmte) en moest met de ambulance worden opgehaald. Na een minuut of 40 arriveerde de ambulance en werd de onwelle man opgehaald. De wedstrijd werd hervat.

Geuldal maakte nog 3-0 voor rust. De toeschouwers van Vaesrade waren woest op de scheidsrechter, maar veel kreeg ik zelf niet van de wedstrijd mee. Ik was aan mijn drumstel aan het sleutelen en in mijn eenzame gedachten verzonken, denkend aan de ellende van de wedstrijd in Scharn. De rest kon verrekken.

Na rust scoorde zowel Vaesrade en Geuldal één keer. Dani Parlag viel zwaargeblesseerd uit op zijn verjaardag. Het is hem niet gegund. Een speler van Vaesrade ging nog met rood het veld af. 4-1 was de eindstand op deze zonnige voetbalmiddag. Het was vrij gezellig, ondanks de enorme scheldpartijen langs de zijlijn. Na de wedstrijd was het tijd voor the Pigeons (Instagram: @thepigeons_sjin). Er was niet veel publiek, maar wel leuk publiek. Wij speelden wat nummers op de bonnefooi en de uitvoering was een stuk beter dan het optreden van twee weken geleden. Het optreden van de band op Pop on Top op vrijdag 27 mei moet nu zeker goedkomen. Er zijn nog een paar kaarten beschikbaar, dus bestel ze nu via www.popontop.nl

Na het optreden sprak ik een tijdje met Louis Janssen uit de Grachtstraat. Hij gaf zijn complimenten en vertelde herinneringen over hemzelf en mijn opa, Mathieu. Op een gegeven moment, vlak voordat we als band de apparatuur wilden opruimen, kwamen twee vrouwen van het Vaesrade publiek naar onze apparatuur toe. Een geit ging zelfs achter mijn drumstel zitten. Ik haat haar. Mensen moeten van mijn drumstel afblijven. Het had niet lang geduurd of de ambulance had nog een keer naar Sportpark Mauritiussingel moeten komen. Gelukkig voor haar sprak mijn onweergezicht boekdelen en maakte ze dat ze wegkwam.

Ik ga ervan uit dat iedereen van het tweede elftal er woensdag bij is. Ik mis dispuutsavond voor deze wedstrijd, en dispuutsavond is heilig. Beter winnen we die verdomde wedstrijd en worden we wereldkampioen. Eerst met het tweede elftal, en later met the Pigeons.

Milan Stassen